Birgitan polku -retkeilyreitti
Lempäälän Birgitan polku on ympyränmuotoinen retkeilyreitti kauniissa järvi- ja metsämaisemissa.
Birgitan polulla on n. 50 km merkittyä patikointireittiä ja se valittiin Suomen vuoden 2006 Retkikohteeksi. Oheisessa kartassa on yleiskuvaus Birgitan polun reitistä, helpot osuudet on merkitty sinisellä ja haastavammat oranssilla värillä.
Birgitan polku tarjoaa hyvät puitteet pienestä kävelylenkistä aina pitkään vaellukseen asti. Matkan varrelta löytyy runsaasti tauko- ja nuotiopaikkoja sekä kotia ja laavuja yöpyjiä varten. Birgitan polku kulkee pääosin yksityisissä talousmetsissä, joissa tehdään myös metsänhoitotoimenpiteitä.
Birgitan polun vaihtelevassa luontomaisemassa metsät aukevat välillä laajoihin järvenselkänäkymiin. Lähtöpaikan ja reitin pituuden voi valita oman mielen mukaan. Nimensä polku on saanut Lempäälän upean maamerkin, yli 500 vuotta vanhan, Pyhän Birgitan kirkon mukaan.
Reitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta puuhuolto ja roskien tyhjennys pyritään järjestämään keliolosuhteiden salliessa myös talvikautena. Osa reitistä (erityisesti Hakkarin ja Kuljun alueella) kunnostetaan talvella hiihtoladuksi, jolla liikkumista jalan tulee välttää.
Katso video Birgitan polusta täältä.
Lataa Birgitan polun sähköinen pdf-kartta tästä
Birgitan polun kartta:
Birgitan polun kartan voit noutaa esimerkiksi Ideaparkin esitetelineistä sekä kunnan palvelupisteeltä.
Birgitan polun kohteita:
Ammejärvi & Kaitajärvi
Vähä-Kausjärvi
Kirskaanniemi
Birgitan polun suosituin kohde sijaitsee Kirskaanniemessä. Koipitaipaleentien varrella on useita parkkialueita joihin retkeilijä voi jättää auton. Tien varrella pysäköinti on kielletty ja alueella on myös yksityinen pysäköinninvalvonata.
Kirsksaanniemeen johtava polku kunnostettiin loppuvuodesta 2020 ja kulku taukopaikalle helpottui. Parkkialueelta Kirskaanniemen laavulle on noin 700 metriä. Lastenvaunuilla reitille voi kulkea myös huoltotien kautta. Huoltotie lähtee punaisen portin takaa (noin 200 metriä parkkialueelta etelään).
Kirskaanniemessä on useita nuotiopaikkoja, laavu ja kota. Alueella on myös puuvarasto ja puucee.
Ammejärvi
Kaitajärvi
Saarikonmäen laavu
Saarikonmäen laavulla on tulentekopaikka polttopuineen sekä ulkohuussi. Laavulle reitti Hakkarin liikuntakeskuksesta kulkee opastettua reittiä noudattaen. Tätä reittiä toivotaan käytettävän laavulle patikoitaessa.
Laavulle pääsevät myös liikuntarajoitteiset. Erilaiset ryhmät, kuten päiväkotilapset, alaluokkalaiset, pyörätuolia käyttävät jne. eivät usein voi matkan pituuden vuoksi käyttää Birgitan polun retkeilyreittiä kokonaisuudessaan. Samoin ryhmien huolto- ja ruokajärjestelyt vaativat usein kuljetuksen. Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa laavulle vievän metsäautotien portin voi avata lainattavalla avaimella. Avain on saatavissa arkipäivisin 8:30 - 15:45 Lempäälä-talon palvelukäytävätltä osoitteesta Manttaalitie 15, puh. 040 133 7300
Ennen avaimen noutamista on hyvä varmistaa avainvaraus puhelinsoitolla avaimen noutopaikoista yllä olevista puhelinnumeroista.
Siisjärven taukopaikka
Houkkalammen taukopaikka
Vähä-Kausjärvi
Kyynärö
Vähä-Riutta
Miten päästä Birgitan polulle?
Luontopolku poikkeaa myös lähelle asutusta, joten matkaan on helppo lähteä, tulitpa sitten bussilla, junalla tai henkilöautolla. Parhaiten luontopolulle pääset Tampereen suunnasta joko Vuoreksen bussilla nro 5 (Vuoreskeskuksen pysäkki josta muutamien kilometrien matka Kirskaanniemeen) tai Sääksjärven pysäkiltä (linja 50, lisätietoja Tampereen joukkoliikenteen sivuilta), josta pääset vaikkapa Kaita- ja Ammejärven laavupaikoille. Luontopolku on viitoitettu keltaisin nauhoin, joita on laitettu mm. puiden ja tolppien ympärille. Luontopolulle voi ottaa mukaan koirankin, mutta se on pidettävä kytkettynä.
Retkeile vastuullisesti
Muista noudattaa ohjeita ja huomioida ympäristösi. Retkeilemään lähtiessä on hyvä tutustua retkietikettiin sekä ruohikko- ja metsäpalovaroituksiin. Jokamiehenoikeuksien lisäksi on noudatettava myös velvollisuuksia. Luonnossa liikkuessa on huolehdittava sen siisteydestä. Kerääthän siis roskat pois taukopaikkoja käyttäessäsi. Huomioithan myös että tulenteko on sallittu vain virallisilla nuotiopaikoilla ja palovaroituksen aikana se on täysin kielletty.
Pääset tutustumaan retkietikettiin ja birgitan polun käyttöön tästä.
Lisätietoja retkietiketistä: www.luontoon.fi/retkietiketti
Palovaroitukset: www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset